Zwykło się twierdzić, że jeśli idealna kwa to bez żadnego ale arabica, lecz ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest kosztowny i dominujący na świecie? Z jakiej przyczyny tak wybitnie skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?
sklep z kawą
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska czyli Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany też kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma gruntownie przeróżne potrzeby i może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego produkty, inaczej kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców kategoryzuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
• Arabica
• Robusta
Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna oraz krzewy są niezwykle analogiczne, to niemniej jednak się różnią.
kawa z Jemenu
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest łatwa oraz równa, a gałązki długie oraz cienkie.
Arabica w uprawie i wzroście najprawidłowiej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest najczęściej poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina kwitnie niemal przez cały rok oraz uwielbia ciepło, wobec tego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na terenach górzystych pomiędzy wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niezmiernie odporny na warunki pogodowe, adoruje ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą zupełnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Z jakiego powodu Arabica jest najważniejsza?
Gatunek zwany Arabica jest de facto słabszy aniżeli Robusta, albowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna oraz aromatyczna. Mimo to co istotne dla jej handlowej wartości, bardzo łatwo ją scalać z aromatami, właśnie dlatego czasem wzbogacona posmakiem czekoladowym lub korzennym. Nim kupimy kawę rodzaju arabica należałoby przeczytać wnikliwie skład produktu, może się bo okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest tylko dodatkiem.