kawa ziarnista arabica do ekspresu

Dobór między kawą sypką oraz kawą rozdrabnianą jest mniej więcej taki tak wybór pomiędzy herbatą liściastą, a taką woreczkowaną. Co jest w środku? W sumie nie wiadomo, musimy opierać się na wiadomości, którą zapewnia nam producent. Jakim sposobem więc dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?

kawa robusta

Kawa ziarnista – walory
W kawie w ziarnach dłużej konserwowany jest aromat. Dlatego, jeśli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica i Robusta w zestawieniu 3:1) i zamierzamy z tej mieszanki korzystać poprzez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego rodzaju kawy wydziela się przy dowolnym mieleniu bez względu od tego, czy wykorzystujemy to mielenia:
•    Młynka ręcznego
•    Młynka automatycznego
W zależności od sposobu mielenia pozyskujemy kawę o rozmaitych wartościach. I tak dla mielenia automatycznego o wiele poprawniejsze są mieszanki arabica oraz robusta, zaś dla mielenie manualnego znacznie lepiej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się całkiem inaczej w wypadku mielenia z użyciem doświadczonego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim wypadku mechanika połączona z delikatnością powoduje, że nawet w największym stopniu wyrafinowany gatunek kawy nie traci na wartości wskutek zastosowania zaawansowanych technik pod ciśnieniem oraz zachowania specjalnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – atuty

Kawa Kona Extra Fancy

Kawa mielona jest olśniewającą opcją, jeżeli nie mamy młynka do kawy ani nie korzystamy z ekspresu ciśnieniowego, lecz w dalszym ciągu zależy nam na dobrej jakościowo kawie. Wtedy najszybszym sposobem jej uzyskania jest zakup kawy mielonej. Nadaje się ona również na przygotowanie kawy zalewanej (takiej potrzebującej zaparzania) jak oraz do użycia w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy jedynie dosypać zmielonej kompozycji i po paru minutach móc rozkoszować się błyskotliwą kawą.
W wyborze porządnej jakościowo kawy, zawsze wspomoże nam etykieta, na jakiej w świetle krajowego prawa, powinna znaleźć się cała lista składników artykułu i sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które w szeregu przypadków może nas zmylić.